Home


1 /
Arkitektur

Konkurrenceforslag til nyt cykelparkeringshus i Hamborg

Gottlieb Paludan Architects har udarbejdet konkurrenceforslag til et nyt cykelparkeringshus i Harburg i den tyske delstat Hamborg. Parkeringshuset skulle indpasses på en trang grund ved et lokalt trafikknudepunkt og samtidig fremstå som en transparent og indbydende facilitet for cyklister.

Konkurrencen omfatter udformningen at et 2.000 m2 cykelparkeringshus med plads til i alt 1.200 cykler – 600 cykler i første realiseringsfase og yderligere 600 i anden fase. Parkeringshuset anlægges delvist under terræn nær et trafikalt knudepunkt og forbindes til Hamborgs undergrundsbane. Udover parkeringspladser skal den nye bygning også rumme andre cykelrelaterede faciliteter, såsom vaskeanlæg, værksted, cykelhandler samt kontor med tilhørende, opholds- og toilet- og badefaciliteter.

Gottlieb Paludan Architects’ løsning tager udgangspunkt i området og grundens snævre omrids. Parkeringshuset konstrueres i en kombination af stål og træ og udformes som en cylindrisk bygning med et åbent atrium i midten, der giver adgang til alle etager. Den åbne og hjørneløse konstruktion skaber overblik i bygningen og medvirker til større tryghed for brugerne. Huset indrettes med modulære, udskiftelige inventardele, der giver mulighed for successivt at øge mængden af parkeringspladser til 1.200.

Bygningens transparente facade og grundens skråning medvirker til, at naturligt lys transporteres hele vejen ned til de underliggende etager under terræn via atriummet, hvilket mindsker behovet for kunstigt lys. Planter vil gro fra de nederste etager op igennem atriummet og skabe en levende atmosfære, der forbedrer brugeroplevelsen i parkeringshuset.

Konkurrencen blev udbudt af P + R-Betriebsgesellschaft mbH, som modtog i alt 15 konkurrenceforslag. Tre forslag gik videre til anden runde, hvor vi fik 2. præmie.

Projektets lokation