Home


1 /
Projekt

GPA tager andenpladsen i polsk arkitektkonkurrence

13.01.2017

Gottlieb Paludan Architects har, som eneste ikke-polske rådgiver, deltaget i konkurrencen om at modernisere Kielces karakteristiske busterminal. Sejren gik til en lokal arkitekt, mens GPA modtog en andenplads og hæder for modet til at skabe nye byrum og udnytte den gamle terminals rumlige potentiale.

Busterminalen, der oprindeligt er tegnet af den polske arkitekt Edward Modrzejewski i 1970’erne, var ved sin åbning i 1984 betragtet som yderst moderne med kapacitet til 1500 busser og 24.000 daglige brugere. Dens bemærkelsesværdige UFO-lignede form har skabt opmærksomhed, og busterminalen er med årene blevet en kendt turistattraktion og et vartegn for Kielce.

GPA’s designforslag fokuserer på at forbedre funktionaliteten, samtidig med at bevare og fremhæve de ikoniske kvaliteter ved bygningens DNA. For at forbedre tilgængeligheden for brugerne og skabe en mere fleksibel brug af stationen foreslår GPA, at man åbner bygningen op ved at fjerne unødvendige bygningskomponenter og forsigtigt renovere de originale konstruktioner.

For at skabe et attraktivt ankomstområde for passagerne foreslår GPA, at det cylindriske område i midten af terminalen åbnes til et atrium, så det laveste plan bliver forbundet med det øvre og bygningens ikoniske kuppel. De eksisterende gangarealer mellem søjlerne ved busholdepladserne udvides og fortolkes til et grønt overdækket område med store cirkulære ovenlysvinduer, hvilket resulterer i et behageligt og overskueligt venteområde for passagerer med udsigt til de busserne, der ankommer og afgår.

I dommerbetænkningen beskrives GPA’s forslag som ”karakteriseret ved modige beslutninger, der gennem grundig analyse af terminalens funktion og potentiale skaber nye offentlige rum."